Belys rätt i mörkret - skapa julkänsla på jobbet

Julen närmar sig med snöklädda stormsteg och inför andra advent är det läge att piffa upp julmagin på jobbet med rätt belysning. Vi påverkas mer av ljusmiljön än vad vi kan tro och desto mer på våra arbetsplatser. Rätt ljus skapar en trivsam känsla och underlättar när de korta dagarna tar på energin. Så låt julen flytta in och fullända stämningen med rätt belysning.

Några olika typer av belysning

För att hitta rätt belysning delar man vanligtvis in dem i tre grupper; dagsljus, allmän- och punktbelysning. I ett mötesrum krävs en viss typ av belysning och en annan i kontorslandskapet, för både koncentration och kreativitet. I loungen är det en annan typ av belysning som fungerar bäst, där ljuset ska skapa en rogivande och välkomnande atmosfär.

Dagsljus: det viktiga naturliga ljuset att berika ett kontor med, som är betydelsefullt för arbetsmiljön och ergonomi.

Punktbelysning: den viktiga belysningen för koncentration vid arbetsplatser. Den ska gärna vara riktad och inte ge för stor kontrast till ytan omkring.

Allmänbelysning: oftast taklampor som ger ett gemensamt ljus spritt över rummet, som ska vara flimmerfritt.

 

Få till en stämningsfull belysning i väntan på jul

Punktbelysning

Under det mörka vinterhalvåret är inomhusljusen än viktigare, för både trivsel och arbetsmiljö. I brist på det naturliga dagsljuset är det läge att satsa på flera alternativ som erbjuder ett anpassat ljus utefter ytan den finns på.

För punktbelysning kan du välja bland annat en traditionell golvlampa som placeras i loungen. På så vis får du ett stämningsfullt och direkt ljus som enkelt justeras. Använd den när du arbetar eller när det vankas glöggfika med kollegorna.  

Välj en elegant lampa med ett direkt ljus som Captain Flint. Den kommer i en läcker borstad mässing med fot i vit eller svart Carrara-marmor. Eller letar du efter en unik lampa? Då kan golvarmaturen IC Lights Floor F1 vara rätt. Med en munblåst glaskupa ger den stjärnglans åt rummet, med sitt varma och behagliga ljus.

Dimbara alternativ

Att välja en lampa med dimbar funktion gör att den anpassas utefter behovet och ljusstyrkan du önskar, från dovt julmys till starkare belysning för jobb. Att välja belysning som dessutom har en lekfull form är en perfekt inredningsdetalj, vilket höjer mysfaktorn i vinter.

Vi tipsar om en dimbar lampa med ballongliknande form, Gatto Piccolo. Lampan bjuder på ett komplett ljus för rummet och ljusstyrkan justeras enkelt med en dimmer.

En lampa med mjuka former ger ett välkomnande intryck, som Plug lamp. Även den är dimbar och låter dig dessutom ladda mobilen tack vare sitt smarta integrerade eluttag.

Ljusslingor för kreativ dekoration

Låt ljusslingor i olika storlekar lysa upp ytor som kanske annars är mörka. Gör det enkelt och använd redan befintliga lösningar för upphängning av slingorna som gardinstänger, krokar, speglar eller hyllor. Mixa slingorna med glitter eller julgranskulor som du placerar tillsammans runt ett annars mörkt objekt, som en tavelram eller lägg dem i en större glaskruka/- behållare för ett spännande uttryck. 

Fäst ljusslingor direkt i taket och låt dem hänga ned mot väggen likt en gardin, eller låt dem ligga längs fönsterbrädan. Kombinera med girlanger i en mustig grön eller julröd färg.

Inkludera naturliga material som granris, i dekorationen. Lägg dem intill en ljusslinga eller placera flera stycken på en bricka tillsammans med röda julkulor och blockljus. Här kan man i stället för levande välja batteridrivna ljus för en säkrare tillvaro. 

Allmänbelysning - inred med belysning för en större yta

Välj en pendelarmatur som ger ett bra ljust spritt över ytan. Satsa på en lampa med flera ljuskällor för ett starkt ljus på en stor yta. Eller en längre sammanhängande lampa, för en bra belysning över områden med exempelvis ett större bord för julfesten eller för mötesrummet. Här kan du välja en pendelarmatur med LED-belysning för ett bra och jämnt sken som dessutom är dimbart.

För att fullända mysfaktorn kan du välja flera pendelarmaturer i olika storlekar och hänga dem gemensamt. Passar perfekt för loungen, kontoret eller entrén och skapar en stämningsfull karaktär.  

En häftig pendelarmatur, skapad av kokongliknande material, är Strand, som ger ett behagligt ljus tack vare en generös övre och nedre öppning.

Loading image...
Muuto

Pendelarmatur Rime med glasskärm D45, svart sladd

4 639:-

(Exkl. Moms)

5 - 7 dagar
Loading image...
Flos
2 varianter

Golvarmatur captain flint, mässing/vit marmor

13 760:-

(Exkl. Moms)

5 - 7 dagar
Loading image...
Flos
2 varianter

Pendelarmatur Aim svart

4 344:-

(Exkl. Moms)

5 veckor
Loading image...
ateljé Lyktan

Bordsarmatur med grenuttag, Plug lamp, vit

1 995:-

(Exkl. Moms)

5 - 7 dagar
Loading image...
Flos

Pendelarmatur Superflat 120x30, svart

11 325:-

(Exkl. Moms)

5 - 7 dagar