Coworking-hub som tror på människomix

Ett lyckat hotell är en mötesplats där utländska turister och affärsresenärer minglar med lokalbor. Där nöjeslystna i baren varvas med entreprenörer på väg från hotellets coworking-hub. Det menar Eva Kalling Hansson, VD för Strand Hotel i Stockholm, som tror på att mixa människor så mycket som möjligt.

Senab_Reflections_RadissonBluStrand
”This is the place where conversation starts”. 

Så lyder Eva Kalling Hanssons motto för Radisson Blu Strand Hotel:
– Hos oss ska det vara en spännande blandning av lokalbor och hotellgäster. Som hotellgäst vill du inte känna dig som turist, du vill träffa locals. Och som stockholmare är det stimulerande att träffa människor från andra delar av världen, såväl affärsfolks som turister. Det blir ett givande utbyte som öppnar upp idéflödena.

Efter sju år som det anrika hotellets VD har Eva Kalling Hansson inlett Strands största omdaning sedan 1980-talet.
– Det är härligt att få vara med och utveckla det här fina gamla hotellet, tycker hon, jag är en kreativ person som gillar förändringar. Det finns inget som inte kan bli bättre.

Hotellet öppnade 1912 i samband med de olympiska spelen i Stockholm och huserar i ensamt majestät i en byggnad från samma år. Med sin tydliga tornförsedda gestalt är det något av ett landmärke vid Nybrovikens södra kaj.

Cirka 150 miljoner satsas för att återskapa hotellets forna glans. Strand vill fortsätta vara det mer personliga alternativet till huvudstadens flaggskepp, Grand Hôtel och återta platsen som ett av stans populäraste vattenhål. I Strands barndom var dess bakficka hetaste stället i stan, med gäster bland annat från Dramaten tvärs över viken. Genom åren har hotellet haft celebra gäster som Greta Garbo, Audrey Hepburn, Roger Moore och Lady Gaga. Och 1968 öppnades här Stockholms första fashionabla nattklubb i regi av Alexandra Charles. Strand var också först i Sverige med att servera brunch i slutet av 1980-talet.

Senab_Reflections_RadissonBluStrandLYFT URSPRUNGET. Bakom den nya urbant eleganta inredningen står arkitekterna på Inside Wingårdhs i samarbete med Senab. Eva Kalling Hanssons krav var att lyfta hotellets ursprung och samtidigt addera en modern känsla.
– Hotellmiljön är naturligtvis oerhört betydelsefull när gästen väljer hotell, men den totala upplevelsen innebär så mycket mer. Vårt team har alltid fokus på att skapa minnesvärda stunder för gästerna. För oss är dessutom vårt oslagbara läge en konkurrensfördel, säger hon och sveper med handen mot de stora fönstren med utsikt över Nybrovikens pittoreska Waxholmsbåtar.
Eva Kalling Hansson har en lång karriär i hotellbranschen bakom sig. Med en utbildning som marknadsekonom och med en kort avstickare inom byråvärlden har hon varit branschen trogen.

Hotell på hotell öppnar i Stockholm. Det tycks aldrig ta slut. Hur ser hon på konkurrensen?
– Varje gång det sker tänker jag, hur ska det gå? Kommer strömmen av gäster att minska på grund av det ökade utbudet? Men så blir det aldrig. Tvärtom, konstigt nog. Fler krogar och hotell gör tydligen Stockholm attraktivare som destination.

FÖRÄNDRAT ARBETSLIV. Ett av hennes drag för att stå sig i konkurrensen är att satsa på coworking, det vill säga att öppna hotellet som arbetsplats för entreprenörer och mindre företag, ofta startups, som inte vill binda upp sig i ett fast kontor med långt hyresavtal. Coworkingtrenden är stark i vår digitaliserade tid, där mobilitet, delningsekonomi och nätverkande är ledstjärnor. Kontorshotell som bygger på medlemskap med mer eller mindre korta hyresavtal poppar upp överallt, men också många caféer och hotellounger erbjuder coworking, genom faciliteter som fri wifi, bokningsbara mötesrum och en trevlig representativ miljö.

Senab_Reflections_RadissonBluStrand– Arbetslivet förändras, tekniken gör oss mobila och allt fler söker en mötesplats, där man inte träffar samma människor hela tiden, konstaterar Eva Kalling Hansson och fortsätter:
– Vi har ett långbord innanför receptionen med plats för tolv personer med all typ av uppkoppling. Här samlas ett nätverk av entreprenörer varje torsdag. Längre in har vi fyra mötesrum i olika storlekar. Vi välkomnar såväl hotellgäster som coworkers att slå sig ner här, i lobbyn, baren eller restaurangen med sin laptop, vi har fri wifi överallt.
– Framåt sommaren när renoveringen av tornet är klar öppnar vi ett mer regelrätt coworking space kallat The Attic. Vi har redan tagit kontakt med Forsbergs designskola och hoppas locka till oss unga entreprenörer och startups, gärna från utkanten av stan.

FRISK FLÄKT. Att lokalbor söker sig till hotell i allt högre grad gäller inte bara Stockholm, det är en internationell trend, påpekar hon:
–  I och med att hotellen satsar mer på personlighet, design, inredning, coworking, matställen och kulturupplevelser av olika slag.  Vi vill göra Strand till en plats som stockholmarna gärna besöker. Hotell är spännande platser, där hittar man ofta de bästa restaurangerna och barerna, ibland även utställningar och framföranden av olika slag, som konserter.
– Och om några också kommer hit för att arbeta eller ta ett jobbmöte, får hotellgästen en mer genuin upplevelse.
Och som stockholmare får du en frisk fläkt från stora världen. Svensk publik möter utländsk, arbete möter fritid. En bra blandning på alla plan alltså.

 

Senab_Reflections_RadissonBluStrand

EVA KALLING HANSSON

Sedan 2010 VD för Radisson Blu Strand Hotel, ett av Stockholms mest legendariska och exklusiva hotell. I botten marknadsekonom.
Har en lång karriär inom hotellbranschen
bakom sig både internationellt och nationellt, bland annat inom försäljning och revenue management. Hon är gift och har två barn,
17 och 20 år.

9_snabba.jpg

Text: Tove Gyllenstierna
Foto: Jason Strong

Denna artikel publicerades ursprungligen i Reflections #1 2018