Hyllad hållbarhet och humor

Det är mycket nu, för TAF Arkitektkontor. Både priser och uppdrag haglar över tvåmansbolaget på Södermalm i Stockholm. Gabriella Gustafson och Mattias Ståhlbom firade dessutom företagets 15-årsjubileum 2017.

Ännu fler är åren de två delägarna i TAF har känt varandra. Redan under tiden i samma klass på Konstfacks program för Inredningsarkitektur & Möbeldesign upptäckte de att de hade samma sätt att tänka och förhålla sig i allt från värderingar och intressen till arbetsmetoder och material.

Fortfarande diskuterar de mycket.
– Mest hela tiden. Vi gillar att göra skalmodeller, olika tester och experiment i våra projekt. Vi tar båda del av allt. Vår gemensamma chef är själva projektet och den röda tråden i det, det är den vi ska följa för att hamna rätt, berättar de och beskriver sin designfilosofi med ord som inkluderande, grupparbetande och att göra det vanliga lite ovanligt och överraskande.

Senab Reflections 2018 nr 1Till exempel ratten som reglerar ljusstyrkan i lampan Control Table Lamp för Muuto där tankarna – och känslan – går till ett klassiskt volymreglage. Ett slags rakt, okonstlat tilltal med twist. Det inkluderande grupparbetandet går igen i de senaste inredningsuppdragen för Svenska Institutet i Paris och Nationalmuseum i Stockholm – skapandet av den nya restaurangen som ska stå klar vid museets nyöppning i mitten av oktober, efter fem och ett halvt års renovering av hela huset.

Inredningsjobben är grunden i verksamheten och det allt började med.
– Vi kallar det rumsliga uppdrag och där ingår allt från utställnings- och inredningsarkitektur till mindre husarkitektur. Utgångspunkterna vi arbetar från handlar om allt från rummets funktion, vilken upplevelse som eftersträvas, hur de i rummet ska kunna röra sig och känna sig. Nyligen gjorde TAF inredningen i ett advokat- och ett filmbolagskontor. Och på årets möbelmässa i Älvsjö gör de Gärsnäs monter.
–Där gäller det att i arkitekturen både särskilja sig, locka in folk och sedan agera bakgrund till det som ställs ut. Medan det i en museiutställning, som till exempel den om HI-gruppen vi gjorde på ArkDes i höstas, lyfta och tydliggöra det utställda, förklarar de.

INVOLVERAR ANDRA. I de nyss nämnda uppdragen för Svenska institutet och Nationalmuseum
har TAF jobbat med att involvera många andra formgivare – på olika sätt. I Paris har varje objekt som köpts in försetts med en kort berättelse om bland annat ursprung, tillkomst och tillverkningsprocess.
Detta för att sprida kunskap och förståelse för både produkt och svensk historia i det lilla palatset från 1560-talet. I andra delar av institutet har de bjudit in samma grupp som de skapar Nationalmuseums restaurang tillsammans med – formgivarna Matti Klenell, Stina Löfgren och Carina Seth Andersson.
– Genom att involvera fler breddar vi det samtida uttrycket och lyfter fram fler svenska hantverkstraditioner genom de producenter som de andra arbetar med, menar Gabriella Gustafson och Mattias Ståhlbom som i uppgiften för Nationalmuseum ville bidra till ”en ofullständig inventering” av Sverige gällande småskalig hantverksindustri i kombination med några av de främsta samtida kompetenserna.
– Grupparbeten ger också så mycket i form av delade erfarenheter, rolig gemenskap och upplevelser. Det vill vi verkligen fortsätta med.

Carema vårdcentralTAF ArkitekterFeb 2009OVÄNTADE IDSSÈER. Soffan Bleck, som de gjorde för Gärsnäs, fick 2017 Sköna Hems pris för årets möbel. Idén till soffan fick de av en arkitekturdetalj i en scenografi för en flaggutställning de hade gjort tidigare.
– Faktum är att vad som helst kan bli en produkt ur en rumsidé, hävdar duon som för Bleck också fick tidskriften Forms Form Award som Årets designer. Juryn ansåg bland annat att TAF genom soffan ”befäster sin position som ett av landets mest intressanta arkitektur- och designkontor. Deras formspråk är lika rigoröst som avslappnat, en tendens som drivits till sin fulländning i Bleck”.

Fler priser har haglat. Elle Decoration gav deras bänk och bord Overlap för danska producenten Skagerak priset som Årets utemöbel. Och inte minst – det prestigefulla Bruno Mathsson-priset på 250000 kronor. Här ansåg juryn bland annat att TAF ”målmedvetet har slipat sitt formspråk till en raffinerad enkelhet, som med ingredienserna humor och portioner av fräckhet framkallar berörande
tilltal”.

TAF_Time_04_TimeLaw

HEMSNICKRAD KÄNSLA. TAF har också ett gott internationellt renommé efter att ha producerat allt från utställningar till möbler och inredningar för bland annat danska Muuto, taiwanesiska NakNak och japanska Arita.
För de förstnämnda ritade de 2010 bordsarmaturen Wood Lamp, vars gestalt fick stor uppmärksamhet, både i media och av diverse prisjuryer, bland annat för sin sympatiska, lite hemsnickrade känsla – kantig i obehandlad furu med knallröd sladd.
– I framtiden vill vi verkligen lyfta bruksföremålen, ägna dem ännu mer omsorg och bidra till att utrota ohållbara slit-och-slängmönster, säger de och ser fram emot sin första egna utställning tack vare Bruno Mathsson-priset, den på Form Design Center i Malmö som förhoppningsvis vandrar vidare till andra platser i Sverige. I den är det hållbarhet, humor och kvalitet som gäller.