Ledig lyx som matchar historien

En avslappnad elegans präglar nya Nobis Hotel i Köpenhamn. Det är den första utlandsetableringen i familjen Catenaccis växande imperium, där det nu i allt högre grad satsas på hotell.

Nobis Hotel Copenhagen 4175

Lyx kan tolkas på många vis, inte minst i hotellsammanhang. Den gamla sortens överdåd à la filmens Grand Hotel Budapest är dock inte vad Sandro Catenacci, ägare och VD i Nobis Hospitality Group, är ute efter. I stället är det en annan sorts lyx – lika bekväm och välkomnande, men modernare och mer ledigt elegant – som präglar Catenaccis hotell. Från Hotel Skeppsholmen, Miss Clara och Nobis vid Norrmalmstorg i Stockholm till nyöppnade Nobis i Köpenhamn. Det sistnämnda är också första hotellsatsningen utanför Sverige.
Precis som föregångarna ligger Nobisgruppens danska nykomling i en äldre fastighet med strålande adress. Närmsta grannarna är Tivoli och Ny Carlsberg Glyptotek, ett av Danmarks mest älskade konstmuseer. Rent arkitektoniskt brukar museigrannen liknas vid ett grandiost venetianskt palats. Hotellhuset däremot byggdes ungefär samtidigt – runt förra sekelskiftet – men har en stramare, mer nyklassisk form. Först huserade här ett försäkringsbolag, under 1900-talets andra hälft har byggnaden sen varit hemvist för Köpenhamns musikaliska akademi.
– Vi tycker det är mer spännande med äldre fastigheter, förklarar Ralf Thalén som är utvecklingsansvarig inom Nobisgruppen. Och då företrädesvis byggnader som har det där lilla extra. Det kan gälla historien, arkitektoniska detaljer eller läget.

ÖVERFLÖD AV MARMOR.

Här är det lite av allt. Viktigaste utgångspunkten för hotellets nya interiör har förstås varit den historiska byggnaden. Vars många storslagna drag – förutom ett överflöd av grå italiensk marmor även rejält tilltagna takhöjder – snarast har måst balanseras och tonas ner för att åstadkomma den eftertraktade mänskliga skalan och personligt inbjudande atmosfären. Bland återkommande grepp är att gängse inredning, som sängar och garderober, är tydligt inställda i rummen, som egna arkitektoniska gestalter med kraft att matcha rumshöjden. Genomgående har också valts möbler i klassisk dansk design. Mycket trä, ull och läder som åldras vackert och känns behagligt naturnära mot kroppen och handen.

– Faktiskt har vi också hämtat inspiration från Glyptoteket, berättar Helena Toresson, som tillsammans med Gert Wingårdh varit ansvarig arkitekt för förvandlingen av den magnifika försäkringsfastigheten till nutida lyxhotell.


– Tidigare har vi inte arbetat med färger i något Nobishotell. Men här blev vi så fascinerade av gallerirummens fantastiska väggar i Glyptoteket. Ofta med starka kulörer som ramar in och skapar atmosfär. I hotellet har vi satsat på olika grönblå nyanser som stämmer fint med den grå marmorn liksom med den ärggröna kopparn i en tillbyggnad från 1960-talet.

MYCKET SPECIALRITAT. Merparten av all inredning – bortåt 70 procent – är specialritad av arkitekterna för just detta hotell. Det betyder att Senabs roll i projektet varit annorlunda och större än när det gäller exempelvis omfattande kontorsinredningar.
– Interiörer för ”hospitality”, det vill säga hotell och restauranger, skiljer sig ofta dramatiskt från andra projekt just för att så mycket är specialritat, förklarar Mats Flodin, Senior Business Developer inom Senab. Vår roll blir tyngre och mer central eftersom vi ansvarar för tillverkningen av all den specialritade inredningen. Nobis i Köpenhamn hade jag jobbat med ett år innan inredningen faktiskt stod på plats.

MÅNGA RESOR IHOP.

Samarbetet mellan Nobisgruppen och Senab har pågått åtskilliga år, närmare bestämt sedan projekteringen av Nobis Hotel vid Norrmalmstorg, 2010, och fortsatt i de efterföljande Miss Clara på Sveavägen i Stockholm, liksom vid utbyggnaden av Hotel J vid Nacka Strand. Även med restaurangerna Operakällaren och Stallmästaregården har Senab hjälpt Nobis att vidareutveckla. Bland pågående projekt är Nobis kommande hotell vid Gävlegatan, i en tidigare industrifastighet ritad av den legendariske arkitekten Sigurd Lewerentz.
– Senabs Mats Flodin och jag har utvecklat den här samarbetsmodellen tillsammans, förklarar Ralf Thalén. Som kund är vi så engagerad och delaktig, att den enklare basmodellen där Senab främst levererar befintliga möbler fungerar inte för oss. Vi har också gjort många resor ihop för att hitta de bästa tillverkarna. Med tiden är det ett omfattande nätverk som vi byggt upp. Nobis Senab

Även Wingårdhs har blivit allt tätare involverade i Nobisgruppens hotell.
– Som arkitekter är de oerhört kreativa och proffsiga, säger Ralf Thalén. Har förmågan att alltid leverera i tid, men också att variera sig. Hotelldesignen är så avgörande. Då är det stimulerande med lösningar som inte alltid främst speglar arkitektens invanda stil, utan också kan kännas nya och annorlunda. Att diskussionens vågor går höga inför varje nytt hotellprojekt bekräftar även Helena Toresson från Wingårdhs.
– Alla parter är med från scratch, säger hon. Gert är med, liksom Mats på Senab, Sandro och Ralf på Nobis. Och alla engagerar sig starkt. Inte minst Sandro, han är jättetongivande. Men samtidigt ödmjuk. Idémässigt är det en väldigt rolig process för att skapa de här Nobishotellen.

Foto Soren Kristensen