Välkommen till Volvos vardagsrum

Volvos vardagsrum är en mötesplats för medvetna storstadsbor i farten. Där man träffas över en kopp kaffe eller ett glas vin. D är man kan spana in folkvimlet, handla utvalda designföremål. Och – om man så vill – provsitta den nyaste bilmodellen. Det är vad Volvo Studio vill vara.

Senab Volvo Studio MilanoBilindustrins intresse av att visa upp sig centralt i städerna ökar. Förklaringen ligger till stor del i att köpprocessen har förändrats i takt med digitaliseringen. Dagens bilköpare börjar inte med att åka runt till olika bilhallar i ytterområdena, utan gör i stället research på nätet. Först då man oftast redan bestämt sig för vilken bil och modell man vill ha, besöker man en återförsäljare.

Därför tar nu Volvo Cars ytterligare ett steg med sin nya satsning Volvo Studio. – Vi vill träffa våra kunder där de bor och rör sig, säger Erik Stigmar, Retail Experience Manager hos Volvo Car Group, och fortsätter:
– Detta gör vi genom att skapa urbana mötesplatser; ett slags ”extended livingrooms” med café och bar, där förbipasserande kan slinka in på en kopp kaffe eller ett glas vin och samtidigt uppleva den känsla och de värden som Volvo står för. Här kan vi presentera de framsteg vi gör, till exempel inom elektrifiering. Men också att vi ger tillgång till mobilitet på ett nytt sätt genom ”Care by Volvo”, ett leasingerbjudande som inkluderar en rad tjänster för att göra det bekvämt för våra kunder.

Senab Volvo Studio MilanoHan berättar att Volvo Studios även ska kunna användas för events.
– Det är en hög ambitionsnivå. Vi riktar oss till en väldigt medveten och kritiskt tänkande publik. Miljön ska anknyta till vårt svenska arv och allt det representerar i form av äkthet i fråga om material, omsorg av detaljer och den relativt ”avskalade” arkitekturen – det som förknippas med svensk design och arkitektur. Allt skall vara ”på riktigt” och på ett ”äkta sätt”, precis som de bilar vi producerar.

STOLT URSPRUNG. I Volvo Studio säljs även andra typer av designprodukter som Volvo Cars tycker matchar den egna kvalitén och som kan bidra till att förstärka varumärket. Det kan vara allt ifrån handväskor till dricksglas.
– De är utvalda med omsorg och tanken är att de ska öka upplevelsen när du besöker en Volvo Studio. Oftast är det svenska eller skandinaviska varumärken. Vi är stolta över vårt ursprung, säger Erik Stigmar.

Den första Volvo Studio öppnade i Milano våren 2017, den andra i Tokyo hösten 2017. Under våren 2018 öppnar den tredje i Kungsträdgården i Stockholm. Vilka fler städer som är på gång och hur många det blir totalt är ännu inte klart.
– Vi vill först utvärdera hur de tre etableringarna utvecklas och därefter vilka mer platser vi vill finnas på och de besluten påverkas av en rad faktorer. Men det rör sig om globala storstäder som anses vara ledande inom trender och livsstil.

Senab Volvo Studio MilanoFör att skapa det ultimata konceptet för Volvo Studio utlyste Volvo Cars en arkitekttävling som vanns av Tham & Videgård Arkitekter, ett arkitektkontor som varit mycket framgångsrikt på sistone, med bland annat den uppmärksammande och prisade nya arkitekturhögskolan i Stockholm och flera projekt som belönats med prestigefulla Kasper Sahlin-pris.
– Vi har visserligen tidigare arbetat med retail-uppdrag, men bilvärlden var ny för oss, berättar Bolle Tham och Martin Videgård.

Det första de gjorde var att sätta sig in i vad Volvo Cars varumärke står för, bland annat genom möten med chefsdesignern Thomas Ingelath. Det är han som leder förändringen av Volvo Cars mot ett premiumvarumärke i klass med Audi och BMW.
– Vi kom fram till att i ett internationellt perspektiv är Volvo ett svenskt varumärke. Så vi ville skapa en miljö som är lätt att läsa av, i ett sammanhang baserad på svensk natur: hav, berg, skog. För besökaren skulle det kännas som att komma hem till Volvo Cars vardagsrum, förklarar de.

TRE ELEMENT. Konceptet baseras på tre huvudelement: Ett betonggolv som påminner om svensk grå granit, en böljande trävägg, som för tanken till svensk skog, och ett lysande tak, som ska minna om himlen och det nordiska ljuset.
– Det går att anpassa konceptet beroende på den lokal det ska installeras i. Trälamellväggarna går att böja lite hur som helst, säger Martin Videgård. Senab Volvo Studio Milano

Det ligger ett stort arbete bakom. Taket består av en gigantisk LED-skärm, där motivet kan variera. Det kan vara en blå himmel med moln, en aftonrodnad och så vidare. Men det handlar alltid om stämningar, inte om kommersiella budskap. LED-taket har konstruerats av ÅF. För övrigt har Senab utvecklat och tagit fram prototyper till det mesta i inredningen och därefter skött upphandling, leverans och montering.
– Det är många specialtillverkade beståndsdelar: de böljande lamellväggarna i askfanér, bardiskarna, vitrinskåpen, displayborden och så vidare. Det handlar om att förverkliga arkitekternas visioner genom att se till att det går att tillverka till ett rimligt pris, berättar Christian Hiller, inköpschef hos Senab.

GÅR HELHJÄRTAT ”ALL IN”. Hos Senab arbetar konstruktören Andreas Norrby, som i nära samarbete med Volvo Cars och arkitekterna tagit fram prototyper, medan Christian Hiller varit projektledare och skött upphandlingen från olika producenter.

Bolle Tham och Martin Videgård berättar att uppdraget vuxit under tiden, något som naturligtvis är extra roligt:
– Volvo Cars är över huvud taget en drömkund. Man satsar verkligen, kompromissar inte, säger Bolle Tham. Martin Videgård håller med:
– Ja, det Volvo Cars har gjort är unikt. Genom att helhjärtat gå ”all in”, investera i bra arkitektur med vackra proportioner och kvalitet i materialen rakt igenom, har man gått mycket längre än andra bilföretag i att utveckla något som är så långt ifrån en traditionell bilhall man kan tänka sig.

Volvo Studio Milano

Foto Anders Modig