Ett hotell med karaktär

Ett elegant boutiquehotell som skulle kunna ligga på vilken gata som helst i Paris, London eller New York. Helst i en byggnad med karaktär. Så såg visionen om Bank Hotel ut.  Nu ligger det i Stockholm. På en plats som är lika avsides som central.
 

Under flera år hade de letat efter den perfekta byggnaden. Tills den vackra, lite hemliga före detta banken dök upp. Mitt i Stockholms hjärta. Här ville Stureplansgruppen etablera sitt nya hotell, det första de skapat från grunden. Sedan tidigare ingår Berns med matsalar, barer, konferensutrymmen och hotell i koncernen. 

Vice VD Per Gunne förklarar satsningen mitt i den hårdnande konkurrensen på Stockholms hotellmarknad:
– Internationellt är exklusiva boutiquehotell den genre som efterfrågas mest och vi tyckte att det saknas sådana i Stockholm. Vi vänder oss till medvetna resenärer som vill bo och äta väl, sova gott, få en upplevelse, synas och se andra. En målgrupp som vi redan känner väl genom våra restauranger, barer och klubbar.

Inför satsningen gjordes en noggrann internationell research. Bank Hotel är inspirerat av  boutiquehotell och privata våningar som företrädare för Stureplansgruppen har besökt i London, Paris, New York och andra metropoler de senaste åren. 

EN BYGGNAD MED SJÄL. Att Bank Hotel ligger i en byggnad med en historia har adderat ett mervärde, säger Per Gunne:
– Historien är en byggnads själ. Här hade vi en fantastisk historia att bygga vidare på och få inspiration av.

Den mörka solida fastigheten från 1910, ritad av arkitekten Thor Thorén, var från början ett bankkontor för Södra Sveriges Bank, som 1918 köptes av Svenska Handelsbanken. Under åren har därefter bland andra Wermlands Enskilda Bank, en advokatbyrå, ett bibliotek och glasföretaget Orrefors huserat här.

Läget är optimalt för ett hotell. Mitt i stan på anrika Blasieholmen med en hel radda sevärdheter runt hörnet – Gamla stan med Slottet, Kungsträdgården och Stureplan med sitt krog- och nattliv, shoppingkvarteren runt Biblioteksgatan och NK, Dramaten, Nationalmuseum samt skärgårdsbåtarna.

När man som gäst träder in genom den något anonyma, tunga porten slås man direkt av atmosfären, som är elegant och spännande. Diskret och storslagen på samma gång. Rakt fram, i den före detta banklokalen, öppnar sig hotellets stora restaurang Bonnie’, som i december 2018 utsågs till Årets affärskrog av Dagens Industri, en spatiös sal med höga marmorvalv och dito kolonner, rutigt stengolv och lanternin i det sex meter höga taket. Rymden och marmorn kontrasteras med enorma palmväxter, vitt bordslinne, inbjudande plyschklädda stolar och soffor.

PARTYSTÄMNING. Till vänster om Bonnie´s ligger cocktailbaren Papillon och till höger, sedan man passerat reception och lobby, den andra baren – Sophie´s, som också har egen entré från gatan.
– Medan Papillon är lite lugnare och lämpar sig för en drink före maten, är Sophie’s mer stimmig med högre musik och partystämning, berättar hotellets VD Patrik
Tuomisto.

Båda barerna har sina personliga inredningar och har liksom Bonnies snabbt blivit välbesökta vattenhål i Stockholms krogliv.

Patrik Tuomisto säger att det inte går att sätta fingret på om hotellets gäster består huvudsakligen av affärs- eller fritidsresenärer.
– I dag har arbets-och privatliv luckrats upp. Många kombinerar en affärsresa med en turisthelg för att upptäcka och/eller uppleva en ny stad. Ibland tar man med sin partner eller familj, säger han.

INSTAGRAMVÄNLIGT. Millimeter Arkitekter är ansvariga för hotellets design- och inredningskoncept för de 114 hotellrummen. Hotellrummens fasta- och lösa inredning samt armaturer är specialritade av arkitekten och framtagna av Senab. Alla rum är unika och inredda med största omsorg i varje detalj och materialval. Allt för att uppnå bästa kvalitet och finish, men framförallt för att vara unik.

Att vara unik är viktigt i dag, poängterar Patrik Tuomisto:
– I dessa Instagram tider betyder det oerhört mycket vara speciell. Att ha något som ingen annan har.

Senab harprojektlett tillverkningen av både fast- och lös inredning.
–  Vi blev tidigt en partner i projektet och det har varit en kreativ process med både beställare och ansvariga arkitekter, förklarar projektansvarig från Senab, Susanne Lorenz Liljefors när vi besöker några av hotellrummen.

Boaserade väggar, mjuka heltäckningsmattor, behaglig belysning och en mild färgskala bidrar till den exklusiva och tidlösa känslan. Pricken över i:et är den specialframtagna samtidskonst som här pryder väggarna – precis som i hotellets lounger och barer – och är utvald av en grupp konstkännare från Vinges advokatbyrå samt konstgallerierna Young Art och CF Hill. Till sommaren startar CF Hill en filial det som en gång var bankvalvet. Ungefär samtidigt öppnar
en Instagram vänlig bar på hotellets tak. 

Flödet lär aldrig sina.