Hållbar möbeldesign minimerar klimatavtrycket

Senab har i en intervju med möbeldesignern Emma Olbers rett ut vad som kännetecknar hållbarhet inom inredningsbranschen och hur man med rätt kunskap närmar sig miljömålen. Val av material ligger i fokus där man satsar på återbruk och möjligheter att genomföra renovering av möblerna. Det bidrar i sin tur till en lång livslängd av produkterna och att de används till fullo.

2020 års designer visar vägen
Emma Olbers är möbeldesignern som satsar helhjärtat på hållbarhet. Hon är en av de mest pålästa i branschen vad gäller klimatsmart design och utsågs till Årets Designer 2020 av Elle Deco, på deras gala i februari. Det för att hon lyckas sammanföra stilrent hantverk med miljömedvetna material samtidigt som hon driver frågan framåt om det ansvar man har som designer.    

Emma är utbildad vid Beckmans Designhögskola och är bland annat känd för fåtöljen Hanna Tärnsjöläder som hon formgav för Ire Möbel, pinnsoffan Greta för Tre Sekel och bordslampan Knixhult för IKEA. Till den sistnämnda har hon använt bambu, som är ett koldioxidneutralt material. Tillsammans med lokala vävare kom de fram till ett vävmönster som minskar bambuavfallet mer än de någonsin trodde var möjligt.

En fråga om attityd och kunskap
I det ständiga arbetet med att minimera växthusgaser gäller det att fokusera på några få men betydande faktorer. Emma menar på att själva materialvalet och hur man använder materialet är det som bidrar med att minska utsläppen. Hon poängterar att ca 50% av en möbels utsläpp kommer från råmaterialet, man kan alltså minska en möbels utsläpp mycket bara genom att välja rätt sorts material. Att rikta in sig på det som går att underhålla och renovera gör att det blir gynnsammare möjligheter för en lång och hållbar användning. En användning där man också låter produkten och materialet få visa på ett värdigt sätt att åldras. 

Emma säger att det handlar om att ändra sin inställning om att en produkt kommer att se använd ut. Det krävs en slags acceptans för att en möbel så småningom kommer visa några skönhetsfel, vilket bara betyder att den gör sitt jobb.

Det är viktigt att föreskriva/köpa produkter som åldras vackert och av material med låga koldioxidutsläpp, går att renovera och senare går att återvinna.”

Återplantera och återanvänd
Exempel på material som är förnyelsebara har de flesta redan koll på. När det gäller trä är det viktigt att man ser till att leverantören satsar på återplantering menar Emma. Och arbetar man med stål kan utsläppen sparas med upp till 90%, om det då är återvunnet och att det tillverkas i ett land som använder förnybar el, som också går att läsa i rapporten Exponential Roadmap.

När man ser till ytor som exempelvis golv så menar Emma att det också där går att tänka hållbart; Även när det gäller golv och gardiner är det viktigt att kolla upp att de går att underhålla, slits snyggt och går att återvinna.”  

Gröna framtidsvisioner inom inredningsbranschen
Om vi ska nå miljömålen handlar det även om att se över en global koldioxidskatt samt regelsystem och subventioner. En idé Emma har är att momsen kan avskaffas vad gäller äldre möbler som har renoverats. Därmed tror hon att det är fler som kommer uppmuntras att köpa möbler med lång livslängd.

Och en av de ultimata drömmarna Emma har när det kommer till möbler och återvinning är att materialen ska ha valts så pass omsorgsfullt att när det väl ska slängas, ska det kunna dumpas direkt i komposten. Vilket är en framtidssyn vi alla kan lägga på minnet.

Här kan du läsa mer om Emma Olbers
Här kan du läsa mer om hållbarhetsrapporten