Hur väljer jag rätt kontorsstol?

När du ska köpa en kontorsstol är det viktigt att du väljer en stol som passar din kropp, rutiner och miljö. Här presenterar vi några tips på hur du väljer rätt kontorsstol.  

HUR LÄNGE SITTER DU PER DAG?

Om du sitter större delen av dagen bör du satsa på en ergonomisk kontorsstol, dvs. en stol som har många inställningsmöjligheter som t.ex. svankstöd, nackstöd, rygglutning, sitslutning, sittdjup, justerbara armstöd. En ergonomisk kontorsstol bör dessutom vara utrustad med någon form av mekanism.

 • Synkronmekanism är när ryggstöd och sits rör sig synkront i förhållande till varandra. Denna typ av mekanism är bra om ni delar stol med andra och snabbt vill hitta en bekväm sittställning.
 • Permanent kontakt  - stolens ryggstödsvinkel följer överkroppens rörelser. Detta stimulerar en korrekt sittställning och ger ett bra stöd.
 • Gungmekanism – ryggstödet och sittdyna har samma vinkel vid gungning men ryggstödet kan oftast ändå regleras separat.
 • Freefloat – ryggstöd och sittdyna  rör sig oberoende av varandra och går att låsa steglöst alternativt i fasta lägen. Ibland kan man också välja att bara låsa t.ex. ryggstödet.
 • Multisynkron – ryggstöd och sits rör sig synkront i förhållande till varandra med med möjlighet att frikoppla sittdynan. Det är då enkelt sträcka ut kroppen så att blodcirkulationen till fötter och ben förbättras.

 

Samtliga av ovanstående mekanismer har oftast en regleringsfunktion för hur lätt det skall gå att tippa sits och rygg samt gunga.

Om du enbart sitter kortare stunder per dag så kan du klara dig med en enklare kontorsstol. Enklare stolar har färre inställningsmöjligheter. 

 

INSTÄLLNINGSMÖJLIGHETER

De flesta ergonomiska kontorsstolar har oftast dessa grundläggande inställningsmöjligheter.

 • Sitthöjd, anpassa sitthöjden i förhållande till skrivbordet 
 • Sittdjup, anpassa sittdynans djup i förhållande till dina lårben för bästa support.
 • Justerbar rygghöjd, anpassa stolens rygg i förhållande till din rygg.
 • Vinkel på sittdyna, rätt vinkel på sitsen ger bättre blodcirkulation i benen. 
 • Justerbara armstöd, är oftast justerbara i 2, 3 eller 4 riktningar (2D, 3D, 4D).
 • Justerbart nackstöd, kan oftast justeras i höjd och i vinkel.

 

ÄR DU LÅNG?

Är du lång så tänk på att välja en stol med ett väl tilltaget ryggstöd och gärna med ett justerbart nackstöd. 

 

NÄT, ULLTYG, SKINN ELLER SYNTETFIBER?

Blir du lätt varm så är en kontorsstol med nätrygg en bra rekommendation eftersom nätryggen gör att stolen andas bättre. Stolen blir oftast också mer slimmad då ryggstödet inte behöver någon stoppning.  Vill du ha en svalare stol i tyg rekommenderar vi ulltyg då det andas bättre än syntetfiber och skinn.

 

MJUKT ELLER HÅRT GOLV?

Det är viktigt att välja en kontorsstol med hjul som passar underlaget. En regel är att hårda hjul är avsedda för mjuka golv, och mjuka hjul är avsedda för hårda golv. Mjuka hjul förhindrar också att golvet repas. För att vara riktigt säker på att golvet inte repas man köpa till ett transparent golvskydd

 

ARMSTÖD OCH NACKSTÖD

Ibland kan det vara skönt att kunna luta sig helt tillbaka i stolen och då är det bra med ett nackstöd. En fördel är om nackstödet är justerbart i höjd och vinkel så att du kan ställa in det optimalt för dig. Armstöd är bra men tänk på att de bör vara justerbara i höjdled och kan sänkas ner om ni behöver komma närmare skrivbordet.

 

UNDERHÅLL

För maximal livslängd är det viktigt att hålla stolen ren så att inte damm och smuts kommer in i mekanismen. Är stolen i smutsig miljö kan vi rekommendera att stolen tvättas av en professionell möbeltvätt årligen. 

Ergonomiska kontorsstolar

Loading image...
RH

Office chair RH Mereo 220, dark gray fabric upholstery, black

9 895:-

(Excl. VAT)

5 - 7 days
Loading image...
Profim

Office chair Veris Net 111SFL, black / gray, black base

5 275:-

(Excl. VAT)

5 - 7 days
Loading image...
Sitland

Office chair Soffio, black with black base incl. armrests

6 295:-

(Excl. VAT)

5 - 7 days
Loading image...
Profim

Office chair Light Up, gray mesh back, armrests

3 650:-

(Excl. VAT)

5 - 7 days