Inred uteplatsen såhär

Ett säkert tecken att sommaren är här är glädjen att umgås utomhus. Solens strålar gör oss påminda om att spendera allt mer tid däroch gärna gemensamt över en bit mat.   

Vi lever i något annorlunda förhållande än sommaren 2019, med nya rutiner att följa. För att på bästa sätt möta den nya situationen vare sig det handlar om en restaurang, ett café eller den gemensamma utomhusplatsen på kontoretgäller det att tänka nyttVi tipsar om hur du inreder uteplatsen med några enkla lösningar för att följa de nya rutinerna.

Förmedla den rätta känsla 

Mycket handlar om vilken känsla du vill förmedla  uteplatsen. Med fler långbord får folk uppfattningen om att det är en social plats för att umgås länge. Om det istället står uppradade flera mindre bord är det designat för tillställningar med få personer eller något snabbare måltider som en fikapaus. En bekväm lounge-del bjuder in till avslappnade samtal, exempelvis när gästerna väntar på att få ett bord. Eller varför inte servera drinkar och snacks till dem i den sköna soffgruppen?  

Ett annat tips är att välja en design som flyter samman med resten av stilen i lokalen. Försök att undvika en avskärmning av uteplatsen med tyger eller liknande för människor som vill njuta på en uteservering vill gärna ha utsikt och luftiga mellanrum. Inred heller inte för trångt. I samband med dagens nya riktlinjer gäller det att ha bra koll på distansen. Enligt Folkhälsomyndigheten ska inte trängsel eller köper uppstå, utan det ska finnas ett gott avstånd mellan personer som besöker en uteservering och ett café.  

Som ännu ett steg i rätt riktning och för att undvika trängsel, tipsar vi om att låta gästerna beställa sin mat och dryck från bordet. Det gör de enkelt via en app, som numera används flitigt bland flertalet matställen där de helt enkelt ser menyn i mobilen, gör sin beställning, får maten serverad vid bordet och om man önskar kan de även betala via appen. Det finns fler att välja bland och med en sådan digital beställnings- samt betallösning blir upplevelsen på din uteservering smidigare samtidigt som det är ett perfekt tillvägagångssätt för att följa riktlinjerna.  

Så inreder du  

Vi tycker att uteserveringen ska vara en förlängning av restaurangen eller caféet, istället för att vara ett avskilt rum ute på gatan. Genom att hålla alla fönster öppna mot uteplatsen, om möjligt, blir det ett trivsamt extrarum.   

Om vi ser på placeringen av möblerna kan vi tipsa om att arrangera borden i en viss ordning. Satsa på vartannat bord av större storlek och vartannat bord av mindre storlek. På så vis undviker du att större sällskap med många personer hamnar nära ett bord med lika många personer.    

Gör det lätt genom att ställa borden på minst t meters avstånd där även stolarna ska ha gott om utrymme, för att personen kan slå sig ned utan problem och sitta bekvämt under hela måltiden. 

Ett enkelt tips för dig som driver en restaurang eller ett café, som ger god effekt, är att placera ut en välkomstskyltMed den hälsar du gästerna välkomna samtidigt som du ber dem vänta för att få ett bord. På så vis kan serveringspersonalen enklare besluta om avståndet är bra och på samma gång ge ett glatt leende och första bemötande. 

Satsa på bekväma och tåliga möbler 

För att lyckas med din inredning utomhus är det bra att satsa på kvalitativa utemöbler som tål olika väderförhållanden. Satsa därför på tåliga och stilrena utemöbler, som både matchar den övriga stilen och känslan du vill förmedla, så att gästerna lockas av att besöka just din plats.  

Tänk på att möbler som ska stå utomhus, kräver en bra kvalitet för att tåla slitage. Satsa på passande material som rotting, teak, plast eller galvaniserat stål. Om de är framtagna i annat träslag, se till att de är oljade och vaxade för bästa hållbarhet. Om du väljer rätt material blir även rengöringen enklare.  

Stolarna ska gärna vara stapelbara, så att det underlättar och gör förflyttning praktisk efter stängning. Och under öppningstid ska borden stå stadigt och stolarna ska vara bekväma, allt för att gästen ska njuta av stunden.    

Med dessa enkla tillvägagångssätt hoppas vi att din uteplats eller uteservering blir lika trevlig som den alltid har varit. Med några få men effektiva interiörslösningar kryddat med er trevliga service, känner sig gästerna välkomna att återanvända.