Känsla för humor

maria-thulin.jpg

Design ska vara lekfull och färgstark, tycker Maria Thulin, manusförfattare med sällsam känsla för humor och humanism.
Något som går igen i valet av designfavorit
– Bubblan av Eero Aarnio från 1968. 

Året 1968 är speciellt för Maria Thulin. Under julhelgen sändes hennes och författarkollegan Martina Bigerts miniserie Systrar 1968 på SVT. En hyllad berättelse om tre unga tjejer det året då feminismen växte sig stark. ”Ta oss på allvar, inte på brösten” var slagord då och tyvärr lika aktuella i dagens metoo-rörelse. Maria Thulin och Martina Bigert har en feministisk agenda, alltid med humor och en konstnärlig form.
– Vi vill utmana. När vi gjorde långfilmen Allt om min buske blev vi sågade av framför allt manliga kritiker som inte kunde identifiera sig med berättelsen, men unga kvinnor hyllade den. 

Lekfullhet är viktigt för Maria Thulin och den går igen i allt – sättet att jobba på och hur hon väljer att uttrycka sig:
– När Martina och jag skriver formar vi olika karaktärer som i en lek. Efter 15 år som duo är vi i symbios, vi har hittat samma ton och skrattar åt samma saker. Vi är också väldigt noga med scenografi och kostym, där vill vi vara med och peta. I Systrar 1968 var detaljerna viktiga för att hitta rätt uttryck; kläder, smink och design som stämde med tiden.

SPANAR PÅ AUKTION. Hemma hos Maria Thulin är konsten central. Lekfull så klart, och inredningen är full av färg.
– Jag är inredningsroad och älskar humoristiska inslag. Hur det ser ut hemma påverkar hur jag mår. Färg ger mig energi och gör mig glad, så jag har lite svårt för det avskalade, 50- och 60-talsstilen passar mig bättre. 

I hemmet på Kungsholmen i Stockholm står den klassiska stolen Åskbollen av Eero Aarnio i ett av de stora rummen – den fyller hela rummet med sin utstrålning.
– Den är härlig och röd inuti, min favoritfärg! Jag gillar verkligen Aarnios design, den är lekfull, oväntad och aldrig pretentiös, det pretentiösa funkar inte hos oss. Men min absoluta favorit är hans Bubble Chair, Bubblan, och den går jag sedan länge och spanar efter på auktioner och sajter. 

Bubblan, som är hängande från taket, är som att sitta i en såpbubbla som sakta svävar i luften.
– Jag älskar allt som gungar, så den är så klart en dröm. Jag skulle vilja ha den i mitt arbetsrum – där skulle jag gunga och komma på många nya idéer till tv-serier, säger Maria Thulin.

Foto David Isaksson