Låt oss jobba tillsammans – med rätt avstånd

Att jobba hemma har blivit en vardag för många. Så småningom kommer allt fler tillbaka till de fysiska arbetsplatserna och många undrar hur de öppna kontorslandskapen kommer se ut. För hur nära varandra kommer vi sitta efter en tid av fysisk distansering? Hur ska vi förbereda och inreda våra kontor med business-as-usual som mål, och samtidigt följa de nya direktiven?

Det viktiga fysiska mötet

Många yrken går idag att hantera digitalt där arbetsuppgifterna enkelt utförs på individnivå. Dock finns det många situationer som blir effektivare när man möts fysiskt, för att kreativa och smidiga åsiktsutbyten ska kunna ske mellan kollegor och med kund.

Behoven vi människor har av att kommunicera och träffas fysiskt märker vi av allt mer, efter månader med distansarbete och digitala möten. Vi är sociala individer och en stor del av vår kommunikation sker genom kroppsspråket. Att mötas fysiskt ligger med andra ord i vårt DNA.

Vi tror att sätten vi håller våra möten på idag även kommer fortsätta efter att den här speciella situationen lagt sig. Dock inser vi vad betydelsefullt det är för en verksamhet och dess kollegor, samarbetspartners och kunder att ses fysiskt.

Skapa fler ytor för möten genom ett verksamhetsbaserat kontor

Nu när vi ses allt oftare digitalt men rutinerna att ses fysiskt återgår, är det en oumbärlig åtgärd att skapa fler möjligheter för de viktiga mötena. Ett tips är därför att inreda kontoret efter ett verksamhetsbaserat sätt. Skapa ytor som passar din organisations behov och som passar dig och dina kollegor att samarbeta på, för en stimulerande och välmående arbetsplats.

Kanske behovet av fler mötesrum har växt? Eller är ett större konferensrum i samband med fler mindre rum det som behövs, där du och dina kollegor kan jobba ostört vid behov? Att skapa ytor utefter verksamhetens behov, frambringar givande tillfällen för både fysiska och digitala sammankomster. För oss människor är det nödvändigt att kunna utforma arbetsdagen efter våra behov, och från trångsittande skrivbordsplatser till flera ytor som passar din verksamhets behov, blir det också effektivare arbetsflöden.

Utöka kontoret med ett mobilt rum

Satsa även på att inreda kontoret med ett mobilt rum, även kallat ett telefonbås. Det installeras enkelt och ger kontoret på ett snabbt sätt ett extra rum. Det är perfekt för mindre möten mellan två personer eller för att kvickt kunna stänga om sig för att hålla viktiga samtal, utan att kontoret behöver byggas om. För att enkelt komma igång kan man som verksamhet välja att hyra ett mobilt rum. Vi på Senab hjälper dig och din organisation med det, som en av våra tjänster. Om du är nyfiken att veta mer och för att kontakta oss kan du klicka här.

Inred med loungemöbler

Satsa på att inreda med loungemöbler som möjliggör fler spontana möten i en öppen miljö. Kanske kontoret har ytor i samband med lunchrummet eller entrén, som kan inredas med en bekväm soffgrupp för trevliga samtal? Välj en soffgrupp med tillhörande bord och gärna en extra fåtölj för att utöka platserna.

Smarta avskärmningslösningar

Att inreda med rätt avskärmning kommer att vara en viktig fråga när människor börjar återvända till arbetsplatsen, och det behöver inte vara krångligt.

Addera en transparent bordsskärm

Om ditt kontor består av ett öppet landskap eller om du önskar behålla samma antal skrivbordsplatser, utan att behöva utöka distansen, så är ett tips att addera en praktisk bordsskärm. En minimalistisk skärm i plast lämpar sig för skrivbord, receptioner eller liknande, som på ett snabbt sätt minskar smittorisken. Då den är transparent kommer den viktiga sociala samhörigheten mellan kollegorna eller gentemot kunder att fortsätta, och den är enkel att flytta på och kräver ingen montering.

Inred med en ljuddämpande avskärmning

Med stilrena avskärmningar klädda i tyg, kan du enkelt addera ljudisolering som även förenklar distanseringen. Välj mellan höga avskärmningsmöjligheter som sträcker sig från golvet mot taket eller satsa på en av mindre storlek som enkelt placeras ut på skrivborden. De kommer ofta i olika kulörer som ger en härlig färgklick till kontorets inredning.

Använd en praktisk hurts för fler ändamål

Ett annat tips på avskärmning är en trevlig förvaring, som kan användas som både avskärmning och självfallet som en praktisk möbel för dina viktiga tillbehör. Välj en hög hurts som erbjuder flera praktiska lådor där du ovanpå kan placera gröna växter som förgyller rummets inredning. Eller ställ dit en stilfull bordslampa eller varför inte ett inramat fotografi som dekorerar kontoret.

Förenkla rutinerna för hygienen

Gör det även till en enkel vana att hålla händerna rena. Placera därför ut flera hållare för handsprit. På så vis blir handtag, strömbrytare och andra ytor renare som minskar smittspridningen samtidigt som det blir en trygghet för både kollegor och gäster att vistas där samtidigt som det visar på att din verksamhet följer de nya riktlinjerna.

Gör det på ett trevligt sätt och välj en stilren hållare, där alla påminns om att använda den under dagen. Placera därför ut den:

  • vid entrén
  • vid kaffemaskinen
  • i anslutning till köket
  • i lunchrummet
  • vid toaletterna

Gör det lätt!

Gör det enkelt att få alla medarbetare att känna sig både glada och säkra över att komma tillbaka. Använda de befintliga ytorna och addera produkter och möbler som underlättar er att följa de nya riktlinjerna. Med enkla medel blir kontoret den perfekta platsen för att både möta morgondagen med välgång och för att låta er verksamhet gå framåt – som vanligt.