Sitt fint och hållbart

david-ericsson3.jpg

Vad blir egentligen en klassiker, en ikon som håller länge, både i funktion och form? Svårt att veta, men en hållbar kvalitet har ett absolut försprång – som den i den prisade trästolen Petite av David Ericsson för Gärsnäs. 

Naturligtvis är det omöjligt att förutspå vad som blir en klassiker, men somliga produkter har definitivt större potential än andra. Till exempel sådana som enligt Källemos grundare Sven Lundh besitter kvaliteten att inte bara tåla tidens tand utan även ”ögats slitage”. Gestalter som innehavaren inte tröttnar på i första taget och som uppskattas av generation efter generation. Som håller för att ärvas. Kanske bidrar också ett slags visuell enkelhet, eller snarare tydlighet. Förmodligen även en innovation eller mycket annorlunda detalj som gör produkten unik och höjer den över genomsnittet. Som i Florence Knoll Sofa, Vico Magistrettis armatur Atollo, Charles, Ray Eames plaststol DSW och andra ikoner som vi berättat om tidigare här i Reflections. Sammantaget kokar allt ner till ett ord med bred innebörd – hållbarhet.

Detta funderar jag på när jag besöker föreningen Svensk Form där vinnaren av den svenska deltävlingen i den nordiska tävlingen Sustainable Chairs ska tillkännages. En tävling som ingår i Nordiska ministerrådets internationella profileringsprojekt The Nordics. Senare kommer den svenska vinnaren, tillsammans med de premierade bidragen från Norge, Danmark, Island och Finland att presenteras i den nordiska paviljongen på FN:s klimatmöte COP24 i polska Katowice. Den slutgiltiga vinnaren röstas fram av mötets delegater och syftet med tävlingen är att öka kännedomen om hållbarhet inom designbranschen genom att få igång en debatt.

ÅRETS DESIGNER. Och vinnaren är … kaféstolen Petite av David Ericsson för Gärsnäs. Grattis!
– Tack, fantastiskt kul att få representera Sverige med en trästol, säger den nöjde vinnaren, som när Petite såg dagens ljus under Stockholm Light & Furniture Fair 2018, även fick tidskriften Forms pris, Designer of the Year Form Award.

Efter tillkännagivande och applåder synar jag det vinnande bidraget av de tio nominerade. Petite är liten, just som namnet antyder, lätt och nätt. Endast 2,5 kilo och helt återvinningsbar. Också stadig, stapelbar, material- och resurssnål med ett snudd på dansande formspråk tack vare de svängda bakbenen. Sympatisk med eleganta detaljer, som där ryggbrickan möter benen. Beställd som en kaféstol av Gärsnäs. men passar lika bra i skolmiljöer och vid hemmets köks- och matsalsbord.
– Visst kan jag hoppas att den blir en klassiker, men det vet man ju aldrig i förväg. För att en produkt ska ha möjligheten att bli klassisk tror jag att något nyskapande behövs, i form eller teknik, något som inte behöver vara synligt. Eller ta pinnstolen Lilla Åland som ritades av Carl Malmsten 1942, så arketypisk i sin form, så självklar. Min egen referens till Petite var en annan klassiker –
Thonet-stolen, berättar David Ericsson.

MED SAMTIDA TWIST. Juryn i Sustainable Chairs, där bland andra designern Emma Olbers och möbelformgivaren Lars Bülow ingick, tycker att Petite har klassiska kvaliteter ”med en samtida twist” och att den är både en ”miljömässigt och estetiskt långsiktigt hållbar stol”. Och dessutom att den är ”extremt resurssnål, med en vikt på endast 2,5 kilo, vilket är miljömässigt hållbart såväl i framställningsledet som i transporten. Den pressar gränserna för vad som är tekniskt och designmässigt möjligt, och har eftersom den är gjord i lövträ ett lågt CO2-avtryck. Den är helt återvinningsbar, och fyra träskruvar som håller bakbenen på plats är enkla att avlägsna och separera”.

– Min ingång till uppdraget var att kapa antalet komponenter – att göra så mycket av så lite som möjligt – vilket sparar tid och material i tillverkningen. Och det var just den ”ekonomin” jag tillsammans med funktionen ville förmedla i gestalten som inte heller tar så mycket plats visuellt. Kortfattat handlar Petite om att reducera och förenkla, vilket gör stolen stilren men också enklare att bygga och resursmässigt mer effektiv, berättar David Ericsson.

På senare år har David Ericsson klivit fram som en av sin generations mest spännande formgivare, en som redan gett avtryck i sin samtid. Förutom redan nämnd utmärkelse gav tidskriften Elle Decoration honom Rising Star Award of the year 2017. Åren innan fick hans stol Madonna, också den för Gärsnäs, åtskilliga priser, bland annat tidningen Residence stora formpris, Furniture of the year award. Snabbt marscherat för någon som gick ut Carl Malmstensskolan 2010. Det var där hans kärlek till trä fördjupades. Examensarbetet, kallat Carl Malmsten Made Me Do It, bestod av fyra lampor, tre stolar, ett väggskåp och ett skrivbord i trä, läder och linne. Allt med syftet att skapa processer och produkter som utgår från humanistiska värden – något som även herr Malmsten eftersträvade. 

SOCIAL HÅLLBARHET VIKTIG. Sedan dess har David Ericsson bland annat även designat leksaker och ägnat sig åt det konstnärliga projektet Friends of Wood, tänkt att inspirera fler till att använda trä på nya sätt. 

– Eftersom vi lever i tider av oerhört snabba förändringar är det viktigt för mig att bidra med produkter som inte bara passar marknaden under en kort tid, utan verkligen håller länge och dessutom tar hänsyn till moder jord. Kvalitet är ett honnörsord och det inbegriper att tillföra något annat, något nytt. Även den sociala hållbarheten är viktig.  Petite tillverkas i Sverige och jag hoppas att de skickliga hantverkare som gör den ska känna glädje i sitt arbete. Att arbeta med och känna stolthet över något som är både fint och hållbart.