Skapa snygg och funktionell belysning på kontoret

Vi påverkas mer av belysningen än vad vi kan tro och desto mer på våra arbetsplatser. För att vår koncentration och välmående ska vara på topp under hela arbetsdagen krävs rätt förutsättningar för en god ljusmiljö. Dålig belysning kan orsaka problem som ögonbesvär, muskelspänningar och trötthet.

Alla typer av lampor är designade för att fylla en funktion och särskiljer sig sinsemellan. För att förenkla valet av rätt belysning gör man skillnad på olika ytor. Vi har även pratat med FLOS ljusdesigners som delar med sig av sin kunskap om hur de olika ytorna på en arbetsplats ska utrustas med ljus.

Du kan även utgå från några enkla frågeställningar: Är det ett diffust eller ett riktat ljus jag har behov av? Vad är huvudsysslan i just den belysningen och ska lampan vara funktionell eller dekorativ? 

 

Olika typer av belysning

För att förenkla delas de in i tre grupper; dagsljus, allmän- och punktbelysning. I ett mötesrum krävs en viss typ av belysning och en annan i kontorslandskapet, för både koncentration och kreativitet. I loungen är det en annan typ av belysning som fungerar bäst, där ljuset ska skapa en rogivande och välkomnande atmosfär.

Dagsljus: det viktiga naturliga ljuset att berika ett kontor med, som är betydelsefullt för arbetsmiljön och ergonomi.

Punktbelysning: den viktiga belysningen för koncentration vid arbetsplatser. Den ska gärna vara riktad och inte ge för stor kontrast till ytan omkring.

Allmänbelysning: oftast taklampor som ger ett gemensamt ljus spritt över rummet, som ska vara flimmerfritt.

Det kan vara en utmaning att skapa funktionell och behaglig belysning för arbetsplatsens och för att underlätta detta arbete gör man skillnad på områden menar FLOS ljusdesigners.

 

Välj rätt lampa för varje yta

Belysning för kontorslandskapet och cellkontor

”För kontorslandskap där man kanske ändrar i möbleringen och önskar en viss flexibilitet, kan man välja att sätta en generell belysning som uppfyller kraven till det omgivande fältet. Då kan man med individuell belysning vid varje arbetsplats nå upp på 500 lux på arbetsområdet.

Det är viktigt att välja en armatur med bra avbländning för att minska reflektioner i exempelvis datorskärm.”

Belysning för mötes- och konferensrum

”Där är möbleringen oftast definierad och skall inte flyttas, det rekommenderas en bländfri belysning som ger 500 lux och jämnhet 0,6 på bordsytan. För att få en behaglig omkringliggande miljö kan man komplettera med downlights, spottar eller dekorativ belysning. Undvik att belysa rakt mot skärm eller projektor.”

Belysning för loungen och öppna mötesytor

”Till den här typen av område, som ska vara informell och behaglig, kan man med fördel skapa en grundbelysning i form av downlights eller spottar på skena eller i loft. Den ska ge 200 lux och en jämnhet på 0,4 för att underlätta vid exempelvis städning. Därutöver kan man gärna arbeta med rumsskapande belysning i form av golvlampor, bordslampor och pendlade armaturer.” avslutar FLOS ljusrådgivare.

 

Utöka belysningsmöjligheterna

En taklampa ger ett bra allmänljus och belyser ett stort område. Det kan ändå skapa ytor med avgränsad belysning med mörkare partier. Då är det bra att addera lampor av mindre storlek som är enkla att flytta runt, för att snabbt utöka möjligheterna för ett individuellt lämpligt ljus - oberoende av var man sitter i rummet. Inred därför med fler bordsarmaturer som ger en bra punktbelysning, speciellt för dig som sitter och arbetar framför en datorskärm.

Av estetiska skäl kan man välja en vacker armatur som stämningsbelysning, för att få upp ljusbilden. Ett bra sätt att skapa en trevlig atmosfär.    

Tips! Med en dimbar bordsarmatur får du möjlighet att minska eller öka ljusstyrkan och på så vis skapa en belysning som passar för stunden.   

 

Vad händer vid dålig belysning?

En dålig belysning på arbetsplatsen kan leda till olika problem. Orsaken beror på att kroppens position ändras när du försöker se bättre och exempelvis sitter för nära datorskärmen. Det leder i sin tur till att du kisar med ögonen och muskelspänningar i ryggen, skuldrorna och nacken kan uppstå. Huvudvärk och trötthet är även det vanligt vid felaktig belysning.

Det är viktigt att få ta del av dagsljuset, annars kan det leda till trötthet och att vi arbetar sämre. Fönster på kontoret är viktigt då dagsljuset även bidrar till att vi kan koncentrera oss bättre.

 

Jobbar du hemma? Gör såhär!

Belysning vid arbetsplatsen hemma är även det viktigt. Kom ihåg att ett hem oftast har annorlunda ljus och lampor, än vad ett kontor har. För en god ergonomi ska lämpligt ljus vara på korrekt plats och en jämn belysning vara vid skrivbordet som inte bländar eller skapar kontrast med omgivningen.

Det är betydelsefullt med ett bra allmänljus från taket, som sprider en jämn belysning i hela rummet. Komplettera taklampan med en bordslampa, som du placerar på ditt skrivbord intill datorskärmen. Rikta ljuset efter hur du känner under arbetsdagen. Lampan ska inte blända eller reflektera i skärmen och undvik kontrast mellan skrivbordets belysning och skärmen.

För att skapa en harmonisk atmosfär kan du låta en stämningslampa lysa upp exempelvis på fönsterkarmen eller i en hylla.

 

Inred med belysning - vi tipsar!

Ett urval av vårt belysningssortiment

Loading image...
Götessons

Desk lamp LED, Funkia, White

1 485:-

(Excl. VAT)

5 - 7 days
Loading image...
Götessons

Desk lamp LED, Tulip, black inside, white outside

1 095:-

(Excl. VAT)

8 - 10 days
Loading image...
Matting

Desk lamp LightUp Neos desk x, dimmar, USB & Qi, green

3 825:-

(Excl. VAT)

8 - 10 days
Loading image...
Götessons

The Lightning Table Lamp, White

4 025:-

(Excl. VAT)

8 - 10 days