Bricon

Visionen var en modern arbetsplats som bevarar känslan av byggnadens historiska identitet. Resultatet blev en gemytlig och funktionell miljö där kvalité och personlighet får både besökare och medarbetare att känna sig hemma. Spektakulära omgivningar med specialbyggda inredningslösningar i kombination med kreativa detaljer, skapar en spännande atmosfär för en trivsam och spatiös arbetsplats.

Bakgrund
Thulegatan i centrala Umeå är fyllt av fascinerande kontraster där moderna byggnader har etablerats med vackra historiska byggnader intill. Reiniusska huset byggdes 1892 och har Umeås nya moderna kulturhus Väven, sammansatt. Det moderna möter det gamla i en perfekt symbios och för några år sedan genomgick Reiniusska huset en renovering och utbudet har ökats med bland annat handel, krog och kontor.

Bricon är ett brand- och riskkonsultbolag som startade 2013. De har sju kontor runt om i Sverige med cirka trettio medarbetare. När det blev dags för Umeåkontoret att flytta till större lokaler, blev Thulegatan deras nya adress.

Byggkonsultföretaget TM är verksamt i Västerbotten och Västernorrland, med över 100 medarbetare. De verkar inom arkitektur och teknik och är ett av de största i norra Sverige.

TM Konsult och Senab har tidigare samarbetat och det föll naturligt att fortsätta kollaborationen när Bricon skulle flytta in i nya lokaler.

Visionen av projektet var att behålla karaktären och få den historiska känslan att kvarstå, trots renovering. Likt Thulegatan där gammalt möter nytt, ville man att den nya arbetsplatsen skulle spegla samma atmosfär. Samtidigt som det var viktigt att anpassa lokalerna för kontorsmiljö med de krav som ställs på bland annat akustik och arbetsmiljö.

Bricon flyttade från motsatsen med hyrda arbetsplatser på en begränsad yta till något större och eget. Ambitonsnivån var att utgå från standardprodukter, där TM och Senab planerade interiörslösningar för att uppnå en unik känsla.

 

Utmaning

Det fanns höga ambitioner att bevara byggnadens lokaler så bra som möjligt, trots renovering. Vilket är en naturlig del vid den typen av projekt.

Projektet startades sensommaren 2020, och på grund av de rådande restriktionerna i samband med pandemin medförde det ett begränsat antal personer vid montering. Tack vare bra planering och samarbete kunde det slutföras och i december 2020 öppnade Bricon upp dörrarna till sitt nya kontor.  

 

Resultat

Den gamla karaktären behölls kvar samtidigt som det resulterade i en modern arbetsplats. Den lösa inredningen och konceptet bemötte kundens önskemål och lokalen består av traditionellt fasta arbetsplatser med rum för både möten och konferenser samt enskilt arbete. Loungen förgyller kontoret med soffor och inredning som ger känslan av ett välkomnande vardagsrum.

Det skapades många speciallösningar för det nya kontoret i form av bland annat mattor och en korktavla som fungerar som en darttavla, vilket är en rolig och kreativ idé för sammankomster. Det framtogs en specialgjord bokhylla, med mål att passa sekelskiftslokalens former för att dölja en igensatt dörr.

Senab har levererat samtliga möbler och speciallösningar för att skapa en fulländad karaktär.

Inredningskonceptet gjorde TM och färgsättningen gjorde de i samarbete med hyresvärden Fort Knox.

 

Bricons kontorschef i Umeå Henrik Östlund är nöjd över resultatet: "Så fort Corona-situationen medger vill vi hälsa alla besökare välkomna på gott kaffe i Umeås vackraste kontor!"

 

Fotograf: Andreas Nilsson, Andreasfoto.se