Scandic Opalen

Hotellets långa historia, där Jimi Hendrix var gäst inför en spelning - skulle styra projektet.

Bakgrund
För att beskriva bakgrunden till Scandic Opalen projekt måste vi ta en resa bak i tiden till 1955. Planer på ett storhotell hade länge diskuterats, men det var inte förens detta året då staden ställde mark till förfogande och beslöt att stå som byggherre för projektet. Ursprungsbyggnaden uppfördes 1962-1964 och Scandic Opalens svängda huskropp väckte stor uppmärksamhet och blev ett landmärke med sina 11 våningar. 2009 byggdes huset på med 5 våningar till. Hotellets publika ytor har under åren ändrats ett flertal gånger får att spegla de olika årtiondenas trender.

Scandic Opalen är främst profilerat som ett konferenshotell, men det är kanske mest känt för att ha haft Jimi Hendrix som gäst i början av 1968 inför en spelning i Göteborg. Natten innan konserten passade Hendrix på att festa till och därefter slå sitt hotellrum sönder.

När det var dags att renovera de publika ytorna än en gång på hotellet var det självklart att ta vara på hotellets långa historia, och låta det styra projektet.

Utmaning
Konceptet för Scandic Opalens publika ytor som styrde projektet var ”hotellets 60-talsaura, en fasadfris och Jimi Hendrix något burdusa besök”. Resultatet skulle ge tillbaka hotellet sin själ och stolthet.

Utmaningen med projektet var att ta fram ett starkt och hållbart hotellkoncept som utgick från fasadfrisen i emaljerad plåt som den danska emaljkonstnärinnan Inger Hanmann tog fram till Opalen när hotellet byggdes.

Senab fick i uppdrag att förverkliga inredningskoncept på Scandic Opalen av lobby, reception, bar-bistro, restaurang, konferensdel och konferens lounge.

Resultat

Glöm storytelling, truth telling i 60-tals look med skandinavisk elegans och grafiskt rena linjer med en modern touch är vad du finner på detta hotellet.

Fasadfrisens form och kulörer syns direkt när man träder in i lobbyn som ingjuten betongbård som leder gästerna fram till receptionsdisken.
Den långa receptionsdisken i upplyst opalglas är identitetsskapande för konceptet. Även bardisken är i opalglas och mässing, samt en bakvägg i upplyst opalglas med ett facksystem av plattstål.

Restaurangen har fått sin egen specialdesignade armatur Opalen som avspeglar 60-tallets goda interiörarkitektur. Den är avskalad och effektfull på samma gång i mässingsmaterial, brons och svart.
60-tals känslan lever vidare i I konferensloungen där väggarna är fyllda med uppförstorade foton från denna tidsperiod. 

Senab förverkligade Abako arkitekters concept baserat på hotellets långa historia. Senabs logistik avdelning har levererat och monterat lös och fast inredning till alla publika ytor av hotellet.

Arkitekt: Abako arkitekter
Fotograf: Scandic

Scandic Opalen_Vinrum_3.jpg
Scandic_Opalen_Bar_1.jpg
Scandic_Opalen_Bar_2.jpg
Scandic_Opalen_Foaje_nere_1.jpg
Scandic_Opalen_Foaje_uppe_1.jpg
Scandic_Opalen_Foaje_uppe_3.jpg
Scandic_Opalen_Foaje_uppe_5.jpg
Scandic_Opalen_Frukost_Restaurang_5.jpg
Scandic_Opalen_Frukost_Restaurang_2.jpg
Scandic_Opalen_Lobby_1.jpg
Scandic_Opalen_Lobby_4.jpg
Scandic_Opalen_Lobby_entre.jpg
Scandic_Opalen_Reception_Lobby.jpg
Scandic_Opalen_Restaurang_1.jpg
Scandic_Opalen_Restaurang_3.jpg
Scandic_Opalen_Restaurang_4.jpg
Scandic_Opalen_Restaurang_6.jpg