Akavia

Ett tidlöst, inbjudande och stilfullt kontor med plats för samarbete och flöde i ett nytt arbetssätt - skapat för både anställda och medlemmar.

Bakgrund 

Akavia är ett fackförbund och en organisation för ekonomer, jurister, personalvetare, samhällsvetare, it-akademiker och kommunikatörer. Det finns beläget på Nybrogatan på Östermalm i Stockholm. På Akavias kontor arbetar ca 130 medarbetare.

Det är två förbund som gått samman och bildat Akavia. Det medför fler personer på samma yta, nya arbetssätt och ett nytt gemensamt kontor.

Visionen av projektet var ett modernt kontor med goda ytor för mötesplatser, som ska gynna omvandlingen av arbetssättet till ett verksamhetsbaserat.

Projektet började ett år innan själva utförandet med gemensam planering med kund, arkitekt Reflex/Reform, JLL och Senab.

 

Utmaning 

Fastigheten på Nybrogatan skulle renoveras, därmed flyttade man ut till följd av en modernisering av bland annat fastighetens trapphus och hissar. Under tiden höll man verksamheten i gång i Sundbyberg, där man även testade på verksamhetsbaserat arbetssätt med befintliga möbler. När renoveringen stod klar flyttade man sedan tillbaka till Östermalm och Nybrogatan. 

Byggnationen av fastigheten blev en aning försenat. Man var därmed tvungen att lagerföra en del av beställda möbler på Senabs lager i Ursvik. Med god planering och gott samarbete har projektet gått väldigt bra från början till slut. 

 

Resultat

Resultatet är ett tidlöst, inbjudande och stilfullt kontor med välplanerad planlösning som förenklar och förstärker ett verksamhetsanpassat arbetssätt. Där både anställda och medlemmar möts. 

Byggnadens fasad har renoverats där rymligare fönster bjuder på ett mäktigt ljusinsläpp och utsikt mot Nybrogatan. 

Inredningen går i linje med sobra kulörer och materialval som ger ett trivsamt och spännande intryck som förstärker organisationens identitet. Logotypen går att beskåda på ett stilrent sätt bland de olika ytornas design, med bland annat dess karakteristisk diagonala linje. Det fullständiga konceptet speglar Akavias visuella identitet. 

Det goda samarbetet mellan kund, arkitekt, Senabs kontor i Stockholm samt JLL som har projektlett, har det resulterat i en smidig process med tät kontakt och avstämningar under projektets gång. Slutresultatet är en arbetsplats som möter Akavias vision av ett moderniserat kontor med verksamhetsbaserat arbetssätt. 

Senab har levererat all lös inredning till arbetsplatser, konferensrum samt miljömöbler. 

Reflex/ Reform är både arkitekt för ombyggnation och för inredning. De har arbetat med variation av funktioner, kulörer, material och möbler för att passa Akavia, deras medlemmars och besökares behov.

Medlemmens hus ska avspegla Akavia och upplevas både modernt och inbjudande. Med varierande miljöer, avvägda möbelval och modern teknik skapar vi möjlighet för både medarbetare och medlemmar att arbeta och mötas med tonvikt på flexibilitet utifrån behov.

Ulrica Herrlin, Chef Verksamhetsstöd, Akavia

 

Fotograf: Jason Strong