Goodbye Kansas

Spektakulära miljöer med specialbyggda studiobås, en svartsprayad displayvägg gjord av gamla TV-apparater och stereoanläggningar, samt ett konferensrum med rymdkänsla och inredning som för tankarna till science fiction-filmer. 

Bakgrund
2017 började Skanska bygga det som nu går under namnet ”Kopparhuset” i Hammarby Sjöstad, Stockholm.
Den 22 juli 2019 var det dags för fastighetsägaren Fabege att lämna över det 5000 kvm stora huset till sin hyresgäst Goodbye Kansas.

Goodbye Kansas Studios skapar visuella effekter (VFX) såsom digitala animationer och motion capture för filmer, TV-serier, speltrailers och reklam – varav flera blivit prisbelönta. Eftersom bolaget arbetar med många internationella högprofils-produktioner är stort fokus lagt på säkerhet, och bolaget är TNP-klassat, vilket är den säkerhetsklass som till exempel Netflix och Disney kräver. 

Samarbetet mellan Senab och Goodbye Kansas startade i mars 2018, då Projektledare Jeanette Brohäll tillsammans med Goodbye Kansas började planera projektets alla delar.

Utmaning
Goodbye Kansas beskriver sig själva som ”en stor start-up”. Bolaget har haft en kraftig tillväxt de senaste åren och har gått från 18 till 250 medarbetare och ett till fyra länder på fem år. Bolaget fortsätter att växa och en av utmaningarna var att hantera ett stort förändringsprojekt på samma gång. 
Kundens ambition var att artisterna skulle ha mycket inflytande i projektet, men samtidigt inte släppa ut för mycket information för att förstöra överraskningen vid inflyttning. Därför utsågs två medarbetare som lyssnade av personalen men ansvarade för concept & inredning tillsammans med Tengbom Arkitekter & Senab.
En annan utmaning med projektet var att få ihop alla delar kring möbler efter arkitektunderlag och önskemål av kund för att hitta kostnadseffektiva lösningar som uppfyllde kundens önskemål och vision.

Resultat

Senab har varit fantastiska att ha att göra med! Vi har haft stort förtroende för Senab från projektledningen till montering. Om jag hade fått göra om denna resan med Senab igen hade jag inte gjort någonting annorlunda.

Peter Levin, Group CEO & co-founder Goodbye Kansas

Under projektet valde Goodbye Kansas att endast använda två externa konsulter och leverantörer: Senab samt IT-konsult Joachim Carlsson. Senab har varit projektledare från projektstart, levererat all lös och fast inredning samt monterat via egen logistikavdelning. Senab har även designat specialinredning såsom mattor, större delen av inredningen på plan 5 där man har bistro och samlingsyta samt skapat en biosalong från grunden, där man visar sina kunder färdiga trailers mm.

Idag har kunden i princip bara spektakulära miljöer med specialbyggda studiobås, en svartsprayad displayvägg gjord av gamla TV apparater och stereoanläggningar, samt ett konferensrum med rymdkänsla och inredning som för tankarna till science fiction-filmer. 

-Det har varit väldigt mycket gods men med hjälp av montageledare Jesper Sandberg och projektkoordinator Sara Franck så har leveranserna gått över förväntan och vi har hela tiden haft ett flöde med möbler in och upp i huset, säger Jenny Johansson, säljare på Senab.
Senab har under hela projektet stöttat kunden att finna smarta lösningar för att matcha budget, och fått förtroendet att hjälpa till att hitta alternativa produkter.
I huset som har specialbyggts av Fabege hittar vi också en av världens modernaste Motion Capture-studios samt en avancerad 3D Face & Body scanner som används när man arbetar med ”digital humans”. I Motion Capture-studion har Ogeborg producerat en specialdesignad matta som efter konstens alla regler anpassats för kunden. Studion är den enda i Europa som arbetar med samma teknik som i James Camerons Avatar-filmer och här står både produktionsbolag och många av de stora spelbolagen på kö för att få spela in avancerad Performance Capture till sina spel och film- eller TV-produktioner. Studion är också utrustad för ljudinspelning och avancerade wire-stunts. Hela studioavdelningen kan stängas av från resten av huset under extra hemliga produktioner eller när världsstjärnor som inte vill synas är på besök.

Arkitekt: Tengbom
Fotograf: Jason Strong