Variation är det som gör skillnad för kroppen

Det har länge pratats om att stillasittande är farligt för kroppen och det har blivit vanligt att stå upp under större delen av arbetsdagen i tron om att det är rätt sätt. Nu visar forskning på att kroppen inte aktiveras mer av att stå statiskt, utan att variation är det bästa för hälsan.

samlingsbild_blogg_4000x2250 300dpi.jpg

 

Varierande sittande ökar förbränningen och blodcirkulationen i kroppen. Vid stillasittande längre än 20 minuter tolkar kroppen det som att du vilar och börjar spara på energi. Genom att resa dig då och då, gunga från sida till sida eller sträcka dig efter något aktiveras kroppen, och blodsockret börjar pumpas runt i cellerna i stället för att kroppen börjar lagra fett. Det finns därför en stor hälsoaspekt i att röra på kroppen under en arbetsdag.    

3 enkla övningar att göra under arbetsdagen 

Stretcha: Det krävs inga avancerade rörelser för att lösa upp spänningstillstånd. Börja med att stretcha nacken genom att långsamt luta huvudet från sida till sida, fram och tillbaka. Ställ dig upp och sätt dig ned några gånger. Rulla axlarna framåt och sedan bakåt.  

Andas: Undvik fysiska spänningar genom att ta några djupa andetag. Många andas ytligt genom att inte låta luften går ned till magen, vilket gör att de spänner axlarna när de blir stressade. Försök att slappna av när du blir stressad, sänk axlarna och ta några djupa andetag. 

Rörelsepauser: För att verkligen få i gång blodcirkulationen behövs längre pauser på cirka 10 minuter, några gånger om dagen, där du reser dig upp och är i rörelse. Det kan räcka med att hämta ett glas vatten eller gå ett varv på kontoret.   

Ta hjälp av rätt möbler 

Stol för aktivt sittande: Ett rörligt sittande med hela kroppen där muskler får jobba skapar ett aktivt sittande. Att sitta med en framåtlutad sits, sadelstol eller balansboll stärker ryggen och tvingar till ett aktivt sittande. Dessa stolar är ett bra alternativ till vanlig arbetsstol. 

Ståbord: Genom att stå rakt upp och ner flera timmar i sträck är lika passivt för kroppen som att sitta stilla. Det bästa är att variera sin arbetsställning mellan sitta och stå under dagen. Med ett höj- och sänkbart skrivbord så skiftar man enkelt mellan sitta och stå. En stå-matta kan vara ett bra tillbehör för att minska trycket och slippa ont i fötterna. Tips: höj skrivbordet innan du går hem, då börjar du dagen med att stå. 

Källor: Wim Grooten, docent och forskare i fysioterapi på Karolinska Institutet och Arbetsmiljöverket.

Loading image...
HÅG
2 varianter

Kontorsstol HÅG Capisco Puls 8020, tygsits, svart, svart

5 425:-

(Exkl. Moms)

4 - 6 dagar
Loading image...
Matting
4 varianter

Balansboll StandUp Active, Ø650, PVC fri, grå

2 585:-

(Exkl. Moms)

5 - 7 dagar
Loading image...
Matting

Ståmatta StandUp Cork, 530x770

1 345:-

(Exkl. Moms)

5 - 7 dagar
Loading image...
Matting

StandUp Desk, Vit, 700x620mm

4 735:-

(Exkl. Moms)

5 - 7 dagar