Volvo Studio

Hur hanterar bilindustrin den förändrade köpprocessen av bilar i takt med digitaliseringen? Med hjälp av inredning, så klart!

Bakgrund
Köpprocessen av bilar har förändrats i takt med digitaliseringen vilket resulterat i att bilindustrins intressen att visa upp sig centralt i storstäderna ökar . Dagens bilköpare börjar inte med att åka runt till olika bilhallar i ytterområdena, utan gör i stället research på nätet. Först då man oftast redan bestämt sig för vilken bil och modell man vill ha, besöker man en återförsäljare.

Utmaning
Utmaningen med den förändrade köpprocessen har resulterat i Volvo Cars nya koncept Volvo Studio. Detta blir en möjlighet för Volvo att träffa deras kunder där de bor och rör sig. Volvo Studio ska fungera som urbana mötesplatser med café och bar, där förbipasserande kan slinka in på en kopp kaffe eller ett glas vin och samtidigt uppleva den känsla och de värden som Volvo står för.

Utöver detta ska Volvo även kunna presentera de framsteg de gör, till exempel inom elektrifiering samt fungera som en plats för event.
Miljön ska anknyta till svenska arvet och allt det representerar i form av äkthet i fråga om material, omsorg av detaljer. Den skulle baseras på svensk natur: hav, berg och skog.

Lösning
Resultatet blev ett koncept som baseras på tre huvudelement: Ett betonggolv som påminner om svensk grå granit, en böljande trävägg, som för tanken till svensk skog, och ett lysande tak, som ska minna om himlen och det nordiska ljuset.

Taket består av en gigantisk LED-skärm, där motivet kan variera. Det kan vara en blå himmel med moln, en aftonrodnad och så vidare.

Det är många specialtillverkade beståndsdelar: böljande lamellväggarna i askfanér, bardiskarna, vitrinskåpen, displayborden och så vidare. Senab utvecklat och tagit fram prototyper till det mesta i inredningen och därefter skött upphandling, leverans och montering.

I Volvo Studio säljs även andra typer av designprodukter som matchar Volvos egna kvalitén och som kan bidra till att förstärka varumärket. Det kan vara allt ifrån handväskor till dricksglas.

Arkitekt: Tham & Videgård arkitekter
Fotograf: Anders Modig

 

15-DSC09229 copy.jpg
DSC00046 copy.jpg
DSC00048 copy.jpg
DSC00062 copy.jpg
DSC09935 copy.jpg
DSC00067 copy.jpg
DSC00070 copy.jpg
DSC00049-copy.jpg
DSC09128 copy.jpg
DSC00082 copy.jpg
DSC09965 copy.jpg
11-DSC00132 copy.jpg
DSC09947 copy.jpg