Zenuity

Projektet började med en förstudie och zonindelning, och fortsatte sedan med inredningen anpassad till kundens agila arbetssätt. Med god funktion och god ergonomi som krav.

Bakgrund
I juni 2017 flyttade ett hundratal medarbetare in i Zenuitys huvudkontor, som ligger i Göteborgs IT-kluster Lindholmen. Här hyr Zenuity ett helt hus med åtta plan som verksamheten kan växa i. Huset var så gott som färdigbyggt, men inredningen kunde ändå anpassas efter kundens behov. Bakom inredningen ligger Wingårdhs arkitekter och Senab i samarbete med Zenuitys projektledare Hampus Ahlqvist.

Senabs uppdrag började med genomförandet av en förstudie som låg till grund för arkitektens arbete. Alla medarbetare i Detroit, München och Göteborg fick svara på frågor via en webblänk. Syftet var att engagera medarbetarna för att få reda på vad de behöver för att genomföra sitt uppdrag. Därefter gjorde Senab en övergripande zonindelning som underlag för arkitekt och kund att arbeta vidare med. När arkitekten var klar med sitt arbete möbelsatte Senab inredningen i enlighet med arkitektens och Zenuitys vision.

Gestaltningsmässigt fick arkitekten fyra ledord: robust, grafiskt, innovativt och överraskande.

Utmaning
Utmaningen har framförallt varit att anpassa inredningen till Zenuitys agila arbetssätt. Att arbeta agilt blir allt vanligare, speciellt i high tech- och andra kunskapsintensiva företag där fokus ligger på utveckling. Verksamheten delas in i självstyrande team som arbetar med ett specifikt område. Man sitter i ett öppet landskap, men alltid ihop med sitt team när man är involverad i ett projekt. Först om man byter team, byter man plats. Vart och ett av teamen har alltså sitt eget område med whiteboard, post it-lappar, TV-skärm, soffa med mera. På arbetsstationerna finns två skärmar, medarbetarna har laptops.

Hos Zenuity finns det nästan en arbetsstation per anställd, så det är inget ”lean office”, de har höga nyckeltal på närvaro. Därför har god funktion och god ergonomi varit ett krav på inredningen. I lokalerna finns mängder med mötesrum med plats för fyra personer – i princip ett för varje team – och en stor aula där upp till 80 personer kan samlas, flera kök, ett ”chambre separée” för mindre sammankomster i samband med måltid och ett duschrum.

Inredningen har en bra balans mellan teknik, funktion och uppsluppenhet. Och sedan har vi haft ett roligt och bra samarbete under hela processen.

Hampus Ahlqvist, projektledare Zenuity

Resultat
Zenuity har skapat ett kontor helt i symbios med verksamheten, inredningen är avskalad, teknikinriktad och framåtsträvande. Den är starkt kopplad till Zenuitys varumärke och präglas av high tech-känsla. Bland annat har många tekniskt innovativa material använts.

De fyra ledorden: robust, grafiskt, innovativt och överraskande, går igenom hela inredningen. Den går i en svartvit färgskala som känns robust och grafisk, men man har lättat upp med lite färg här och var för att det ska bli lite piggt och oväntat. Lokalerna har en mörk kärna i mitten, där kök, mötesrum och kommunikationsytor är belägna. Men ut mot ytterväggarna och fönstren, där arbetsplatserna finns, blir det ljusare och krispigare.

Och framförallt är inredningen anpassad till kundens agila arbetssätt.

Arkitekt: Wingårdhs arkitekter
Fotograf:
Anders Bergstedt

zenuity-1295.jpg
zenuity-1299.jpg
zenuity-1293.jpg
zenuity-1321.jpg
zenuity-1365.jpg
zenuity-1359.jpg
zenuity-1435.jpg
zenuity-1377.jpg
zenuity-1381.jpg
zenuity-1397.jpg
zenuity-1406.jpg
zenuity-1457.jpg
zenuity-1370.jpg
zenuity-1328.jpg
zenuity-1453.jpg